Yacon, appelwortel

Artikel 1 van 1

Yacon, ook wel appelwortel genoemd. In april kunnen de zijknolletjes opgepot worden en vanaf half mei mogen ze buiten in de volle grond uitgezet worden, evenals de stengelgedeeltes die al opgepot zijn.

Het oogsten gebeurt in de herfst, zodra het blad afsterft. De bol of knol heeft iets weg van een Dahliaknol. Ze bevatten veel vocht, dus wees voorzichtig met oogsten om ze niet te beschadigen. Laat het stengelgedeelte (hoofdplant) heel en verwijder voorzichtig alle zijknolletjes. Het stengelgedeelte met wat knolletjes kunnen opgepot worden, bewaar ze op een vorstvrije plaats.  In april kunnen de zijknolletjes opgepot worden en vanaf half mei mogen ze buiten in de volle grond uitgezet worden, evenals de stengelgedeeltes die al opgepot zijn.

De losse zijknolletjes goed laten drogen en daarna bewaren op en koele vorstvrije plaats. In de kelder of schuur, net als de aardappelen. De knolletjes zijn knapperig sappig, smaken zoetig en zijn super gezond. De smaak heeft iets weg van peer en meloen. De zoetigheid wordt sterker naarmate het knolletje langer bewaard is.

Het knolletje is ook te verwerken tot een siroop, een fris zoet sapje of in een smoothie, zij zijn rauw te verwerken in frisse gerechten. Maar ze zijn ook te frituren, koken of te bakken. De plant geeft einde van de zomer als beloning ook nog een geel bloemetje.

© 2015 - 2024 Moes&Tuin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel