Sorteer op
 • Aspergeplanten, witte asperges
  Aspergeplanten, witte asperges
  € 1,35
 • Aspergeplanten 25 stuks, witte asperges
  Aspergeplanten 25 stuks, witte asperges
  € 32,50
 • Groene asperges
  Groene asperges
  € 1,35
 • Paarse asperges
  Paarse asperges
  € 1,35

Aspergeplanten

Aspergeplanten kopen bij Moes&Tuin Vinkel, groene aspergesplanten witte aspergesplanten, paarse aspergeplanten

Hoe plant je de asperges:

Bemesting nieuwe bedding. Bij voorkeur in de herfst of winter gedroogde koemest of stalmest, 3 steken diep onderwerken. In het voorjaar de kalk eronder werken.

Aspergeplanten worden geplant van maart tot half mei. Plant 3 tot 4 kluwen op 1 meter, afstand per plant is 25cm.

Groene en paarse asperges hebben minder eisen. Zij hoeven ondergronds nl. geen witte stengels te vormen, een rug maken is dan ook niet nodig. Groene en paarse asperges mogen minder diep geplant worden. Voor zware grondsoorten is het dan ook beter om groene of paarse asperges te telen. Deze twee soorten doen het trouwens ook heel goed om arme grond. 

Witte asperges houden van een lichte goed doorlatende grond en een hoog humusgehalte. Zorg dat het overtollige regenwater goed kan afwateren. Asperges staan graag in de zon.

Maak een greppel van 60-70cm breed en 25 cm diep. Leg de kluwen erin en spreid de wortels goed uit. Aan de kop van de kluw zie je een "neusje" deze richt je naar de zon. De kluw ligt dan als het ware op z'n rug in de gleuf. Dek de plant voorzichtig af met een laagje grond van max 10cm. De volgende kluw ligt met z'n hoofd tegen de voet van zijn voorganger. 

Asperges hebben nogal wat ruimte nodig om te groeien, zowel in de hoogte als in de breedte. Hou daarom een rijafstand aan van 1.50m voor de witte asperges en voor groene en paarse 1.00m.

Het eerste jaar wordt er niet geoogst. Laat planten doorgroeien, zodat ze veel loof maken. Zorg dat de aspergeplant niet uitdroogt, maar ook goed afwatert. Hou het veld onkruid vrij. Knip in november-december het afgestorven loof af. In het voorjaar kan men het bed een beetje aanaarden, doe dit nog voordat de groei begint.

Het tweede jaar kan men begin april een grotere berm bovenop de aspergeplanten (rijden) brengen. Max 25cm. Dit jaar zou men al een hele kleine oogst kunnen krijgen. Oogst niet later dan half mei. De jonge aspergeplanten zijn nog niet sterk genoeg.

In het derde jaar, in het voorjaar de bedden losmaken en een stukje afgraven. De grond warmt hierdoor sneller op, aspergeplanten houden van warmte. Zodra de eerste aspergestengels verschijnen moet de heuvel opgehoogd worden. Ong. 20cm boven maaiveld. In dit jaar kan men al iets langer oogsten. Tot begin juni.

Vanaf het vierde jaar kan men van deze, inmiddels volgroeide, aspergeplanten tot de langste dag oogsten.(24 juni) Na de oogst mogen de ruggen afgegraven worden. Markeer de rij, zodat je in het voorjaar de rijen herkend.

Hoe oogst je de asperges? 

Witte asperges zo diep mogelijk uitsteken. Maak de scheutjes vrij waar de breuklijn in de aarde zit. Snij de asperges af en dek de plant weer af met aarde. Groene en paarse asperges, kort boven de grond de jonge dikke stengels afsnijden.

© 2015 - 2021 Moes & Tuin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel